Milano'da Alisveris

Monday 7 April 2008

Unlu markalarin dogdugu, dunyanin moda merkezlerinden biri olarak unlu olan, Lombardia Bölgesi'nin merkezi Milano, Italya’nin onemli sehirlerinden birisi.

Milano, tarzi, insanlari, havasi ise sanki diger Italyan sehirlerinden daha farkli ama yine de 2 gunden fazla kalmanin çok da faydali olacagina inanmiyorum, size sunabilecekleri, gezilip gorulecek yerleri, tarihi eserleri, Roma gibi bir sehirle kiyasla daha az. En guzeli, sehrin tarihi kokusunu hissetmek ve merkezde bir yerlerde oturup kahvenizi yudumlarken hareketli, sicak Italyan insanlarini izlemek ve tabi ki alisveris yapmak olabilir.

Sehrin disindaki banliyoleri Malpensa Havaalani’ndan otele gidis yolunda izleme sansiniz olursa dikkatinizi çekeceklerden biri gri binalardir. Sehrin merkezine metro ile gelebileceginiz gibi, otobus ya da tramvayi da kullanabilirsiniz. Ancak ana meydan Duomo’ya vardiginizda “Evet simdi modanin, kulturun, sanatin baskenti, Milano’ya geldim” diyebilirsiniz...

Bu meydan insanlarla, muthis ihtisamli tarihi binalarla dolu olup ilk dikkatinizi çeken Katedral olur. 500 yillir yapimi hala devam eden inanilmaz bir eser olan katedral Avrupa’da muthis un salmistir. Sansli iseniz, onarim olmadigi bir doneme denk gelir ve istediginiz fotograf karelerini yakalayabilirsiniz. Tam karsisina geçip soyle bir baktiginizda eski donemlere yolculuk yapip gerçek disi bir sahneye sahit oluyorsunuz sanki.
Diger onemli gezilebilecek yerler ise; Dante Caddesi’nde bulunan Sforzesco Kalesi, Gar binasi olan inanilmaz buyuklukteki Stazione Centrale ve Santa Maria Della Grazie Kilisesi’dir.

Alisveris deyince neler gezilebilir Milano’da? En onemlisi ve Katedralin yaninda bulunan dunyanin ilk alisveris merkezi olarak kabul edilen Vittoria Emanuele Galerisi'dir. Içine girdiginizde çok buyuk bir pasaja girmis hissediyorsunuz kendinizi, birbirinden sik ve pahali markalarin parladigi dukkanlar, kaliteli cafeler, cok sik giyinmis her yastan ellerinde paketleri ile agir agir yuruyen insanlar dikkatinizi çeker. Ama çok da devasa birsey beklemenin anlami yok, kent merkezi olçeginde, insancil ama kaliteli ve farkli en onemlisi tarihi eser olan bir alan.

Alisveris için diger onemli bir yer ise Quadrilatero d'Oro dedikleri, pahali alisverisin merkezi olarak taninan bolgedir. Boenos Aires ve Paolo Sarpi gibi caddeler ise fiyatlarin biraz daha dusuk oldugu alisveris caddeleridir. Bunlarin disinda buyuk alisveris merkezlerini de merkezin disinda bulmak mumkun. Indirim donemleri genelde diger Avrupa Ulkeleri’nde oldugu gibi Noel sonrasi Ocak ayina ve yaz oncesi Haziran, Temmuz aylarina denk geliyor. Bu konuda biraz farkli olan Ispanya, noel oncesi indirim yapan tek ulke olmali tum Avrupa’da.

Yemekler tabi diger Italya sehirlerinde oldugu gibi, pizza, makarna agirlikli ama burada restaurantlarda giris olarak bulabileceginiz, ya da kucuklu buyuklu cafelerde karsiniza çikabilecek, cesitli tuzlu tatli pastane urunleri ile daha cok karsilasiliyor.

Sozun ozu, guneyliye koylu diyen, zengin Kuzey Italya’nin merkezi olarak bilinen Milano’da belki de biraz daha fazla sasirmayi beklerdim ama gordugum kadari ile de ilginç ve gezmege deger bir sehirdi…

0 comments: