Sonunda bizim leyhimize bir haber cikti !

Friday 29 February 2008

Sabah gazetede okurken dayanamayip bugun bununla ilgili yazmaliyim dedim kendi kendime. Euronews isimli Avrupa’nin en cok izlenenlerinden biri olan kanalda, Ege Denizi ve adalari tamamen Turkiye’ye aitmis gibi gosteren bir harita kullanilmis.

Inanamadim gorunce, hep Turkiye’yi disarda ne kadar kucuk gosterirsek, tarih kitaplarina Osmanli Imparatorlugu’nu ne kadar az koyarsak o kadar kardir mantigi ile karsilasitigimiz Avrupa’da sonunda bizim leyhimize bir hata yapilmis.

Oncelikle belirtmeliyim ki Euronews kanalini “sakincali” ilan edip yasaklama kararinin geri alinmasi gerekli. Izleme payinin cok olmasinin yanisira, bir cok farkli dilde yayinlaniyor olmasi da kitlesini arttirmis durumda. Iyi kotu bizimle ilgili cikan haberlerden, Avrupa’da bizim nasil yansitildigimizdan basin kadar vatandaslarin da oncelikli haberdar olmalari gerektigi kanisindayim. Sadece bizim nasil yansitildigimiz degil, diger Avrupa ve birçok dunya ulkesi ile ilgili haberleri de bizim basindan degil disardan aliyor olmak da vizyonumuzu gelistirecektir.

Evet Ege Denizi’ni ve adalari bize aitmis gibi gosteren bir harita kullanmislar yayinda, tabi Yunanistan ayaga kalmis. Olsun en azindan bizim leyhimize bir haber cikmis. Peki bundan once bizim aleyhimize yayinlarda biz de ayaga kalktik mi acaba boyle. Birçok yabanci kanalda, ozellikle belgesel kanallarinda bir cok kez karsilastigim Turkiye Haritalarina, evet bu Turkiye demek icin bin sahit lazim. Yarisina yakin bir kisminin Iran siniriyla “Kurdistan” olarak tanimlanarak sunulmasinin altinda elbet belli amaçlar yatiyor. Avrupali’nin mantigina “Kurdistan” isimli bir ulkenin varligi ve sinirlari iyice yerlestirilmis durumda. Kurt sorunumuz tartisilacak uzun bir konu ama gonul ister ki her turlu irktan, dinden, kulturden insanimiz huzur ve sevgi icinde birarada yasasin. Fakat kabul etmeliyiz ki bu ulke topraklari bolunmedi ve bolunemez, hicbir yerde Turkiye topraklarinin bolunerek gosterilen haritalar kabul edilemez.

Cocuklugumda kurt arkadaslarim olmustur ama kurt olduklarini bile bilmezdim, bilsem de ne olacakti ki, karsi komsumuz “Ester Teyze” dunya tatlisi bir Ermeniydi, alt komsumuz belki Kurttu… Turk Halki misafirperverdir, birarada yasamasini farkli kulturleri agirlamasini bilir, onlar misafir olduklari surece. Gelip de sizin evinizi almak isterse misafiriniz verir misiniz? Ulkenin problemi de buna benziyor, Turkiye topraklari icinde huzuru bozmadan yasamak isteyene kapilar acik ama topraklarimiza el koyana kapilar hep kapali.

Uzun sozun kisasi; Turkiye’de cok insana yer var, ekmek var, yeter ki birarada yasamasini bilelim birbirimizin sinirlarina, orf ve adetine, kulturune, saygi gosterelim, onyargidan kacmasini ogrenelim yoksa bu ve bunun gibi tartismalara bogulup daha da geriye gidecegiz.

0 comments: