Basina disardan bakis

Friday 22 February 2008

Bugun haberlerde gordum, RTUK’un alo sikayet hattina, basindaki dekolteliler yuzunden cok sikayet geliyormus.

Bunu biraz irdelersek Turkiye’de genel olarak birkac gazeteyi saymazsak karsiniza cikan; sayfalari bitmek bilmeyen tum gazetelerin cogunda yer kaplayan buyuk fotograflar olup, bu fotograflarin yine buyuk bir cogunlugu yari ciplak olanlar. Bazen gazeteyi bir toplulukta acmaktan utanirsiniz, milletin burnuna sokacaksiniz sanirsiniz bu eser niteligindeki fotograflari.

Kalin kalin gazetelerin ici anlayacaginiz maalesef sacma sapan fotograflarla dolu, nitekim internet sitelerine bakarsaniz ayni durum sozkonusu. Olaylari abartarak mi yasamayi seviyoruz bilemiyorum ama politik haberlerin sunumu bile magazin haberi niteligine donmus. Magazin programlari almis basini gidiyor, tamam arada yasaklamalar oluyor ama yine de yeterli degil. Bu proglarimlari televizyonda yasaklamakla maalesef bitmiyor is, kendi mantigimizi degistirmemiz gerekli, degeri hakeden ile hak etmeyeni ayrimamiz lazim. Zamanimiza, gozlerimize, psikolojimize yazik.

Disardan bakarsak dedim de, Avrupa’nin bir cok ulkesinde alin elinize bir gazeteyi oncelikle cogu okunmasi kolay olsun diye bizimkilerin yarisi boyutunda, evire cevire kendinizi de etrafinizi da rahatsiz etmiyorsunuz. Fotograftan cok yazi var, haber niteliginde haber var, yalin olarak, yorumlar okuyucuya birakilarak yayinlaniyor. Internet siteleri de bir o kadar yalin. Dedikodular belki birkac Hollywood haberi ve bir kac yerel dedikodudan ibaret. Tabi bizim yerel dedikodularimiz kendi capinda Hollywood’u asar, buna soylenecek soz yok. Ne kadar cok yer alsalar da basinda, gorsel ve icerik olarak daha cok limit olmali.

Simdi gelelim isin celiskisine, Turkiye Avrupa’nin musluman ulkesi, digerlerine gore bir nevi daha kapali bir ulke, aile baglari, efendim namus cok kiymetli. Peki bu yazili ve gorsel basin acaba bunu yansitiyor mu, bu kadar cok acik sacik goruntulerle, haberden cok dedikodu ile celiski yaratmiyor mu?
Avrupa ulkeleri bizdeki imajiyla bize gore daha acik, iliskiler sapitmis, kim kiminle belli degil, peki neden onlarin basininda boyle sacma fotograflar karsimiza cikmaz, haberler yerli yerinde, sade, abartilmadan yazilir?

Neden ulkemde insanlar sokaklarda rahatça hicbir seyi, on yargiyi dusunmeden yuruyemezken, diger ulkelerde kimse kimseyi rahatsiz etmez, herkesin kendi kisisel limitlerinde ozgur oldugunu hissedersiniz ???

Belki de biraz ceki duzen vermek de fayda var kendimize , oz degerlerimizi, kimligimizi kaybetmeden, dusuncelerimizi zamana uydurmakta…

0 comments: