Irlanda'nin bati kiyisinda Galway

Monday 9 June 2008

Irlanda’nin bati kiyisinda Corrib Nehri boyunca kurulu, ulkenin uçuncu buyuk sehri Galway. Buyuk sehri dedim ama kuçuk zumrut renkli adanin uçuncu buyuk sehri ne kadar buyuk olabilir ki? Yine de ne kadar kuçuk olursa olsun , 70 bin nufusu ile Avrupa’nin hizla gelisen sehirleri arasinda yer aliyor. Irlanda için bir çok konuda onemli olan Galway, yilda bir iki kez yapilan bazi festivallere ev sahipligi yapan bir kultur sehri oldugu gibi, bazi yerel ticari markalarin dogduklari yer olarak da taniniyor.

Iranda’nin turizm duraklarindan biri olan Galway, geçmiste normanlarin Irlanda’da hukum surdugu yillarda, 14 tuccar ailenin elinde olmasiyla da kabileler sehri (city of tribes) diye de bilinir.

Sehri kesfe cikmak isteyip kuçuk sehir merkezine indiginizde, sizi bekleyen; gençlerle dolu parklar, sokak sanatçilari, turistik dukkanlar, birbirinden eski ve farkli Irish Publar, kuçuk balikçi resotranlari, ulkedeki tum markalari barindan magazalar ve alisveris merkezleri, sakin temiz sokaklar.

Iki onemli univeristenin bulundugu sehir bir çok ogrenciye ev sahipligi yapmakta. Bundan dolayi olsa gerek ki her tarzdan ve farkli ulkelerden genci sokaklarda gorebiliyorsunuz.

Irlandali’nin konustugu Inglizce’nin yanisira buyuk bir kesimin konustugu yerel dil Galce her yerde karsiniza çikabilir. Fakat hep iki dil bir aradadir. Burada ise sadece Galce'nin konusuldugu bolgeler mevcut oldugu gibi sehir merkezinde bile sadece yerel dilde yazilmis tabelalar çikabilir karsiniza.

Corrib nehri boyunca sakin sehrin havasini soluyarak yuruyus yaparak Galway’in haritadaki yerini daha iyi hissedebilir insan. Gezilebilecek onemli yerler; Eyre Square ve St Nicholas Katedrali ve Ispanyol geçidi. Bir zamanlar bir çok amerikan gemisinin yanastigi liman sehri olan Galway’in kiyisinda ozellikle Ispanyol donanmasi da gorulmekteymis. Bu yillarda sehir ispanyol sarabi, ticareti ve ispanyol etkileri ile unlenmis, bugun bize kalan ise sadece Ispanyol gecidi (Spanish Arch).

Diger ilginç bir sey ise “the Claddagh Ring” dedikleri kiyida kurulu kuçuk bir balikçi kasabasinda dogmus Galway’in sembollerinden biri olan yuzuk. Krallik sisteminin altinda ezilmis bu kasabasinin isyaninin simgeleyen, iki elin, tepesinde taç olan bir kalbi tutan motifi olan yuzugun anlami "Let Love and Friendship reign" yani Kralligi askin ve arkadaslagin yapmasina izin ver. Bugun turistik esya satan dukkanlarin hepsinin kapisinda bu motifleri gormek mumkun.

Sehirdeki en eski ve geleneksel balik restorani; Mc Donagh’s. Gunumuze uymus, restorani ikiye bolerek, self servis ve klasik restoran olarak fiyatlari ve servisi ikiye ayirmis olmasina ragmen aman diger amerikan Fast Food kralligi ile karistirmasin. Tabi ki klasik restoran kismi daha cok Galway'in havasini tasiyor. Servisi ve balikçilik agirlikli dekorasyonu ve en unlu tabagi olan; Morina baligi fileti, patates kizartmasi, salata ve bezelye ezmesinden yapilan sosundan olusan “Cod Fish and Chips”i denemeden çikmayin.

Galway’e gunubirlik gidebileceginiz gibi ya da bir iki gun kalip yakin yerlesimleri de ziyaret edebilmek mumkun. Gunde iki kez hareket eden Corrib Nehri boyunca gemi turlari yapabileceginiz gibi, Galway Koyu’nun okyanusa açildigi alandaki uç farkli adaya da her gun kalkan uçaklarla yolculuk yapmaniz mumkun. Ben bunlari henuz yapamadim ama bir daha Galway’e gidebilmeyi heyecanla bekliyorum.

2 comments:

Anonymous said...

Ne muhteşem bir ülke... Orada yaşayan herkesi kıskanıyorum... Dilerim isteğim gerçekleşir de bir gün ben de Galway'i, Irlanda'yı görme şansı bulurum... Anlatımınız oldukça güzel...

Sevgilerimle...

-Nilay-

Derya Sahna said...

Merhaba Nilay,

Yorumun ve ilgin icin cok tesekkur ederim.
Irlanda, ozellikle sicak insanlari ve yemyesil peyzaji ile yasamasi cok guzel bir ulke... ah bir de yagmuru bu kadar cok olmazsa daha da guzel olacak :)

Umarim senin de gorme sansin olur ilerde.

Sevgiler