Trafik Kazalari

Wednesday 5 March 2008

Turkiye’de oldugu gibi Avrupa’nin bir çok ulkesinde sik sik karsilasilan trafik kazalari her gecen gun daha cok can aliyor.

En çok kazalarin goruldugu ulkelerden biri de Irlanda, sebep alkolu fazla kacirmayi cok seven bu ulkenin halki cogu zaman bu durumda araba kullanabiliyor. Soylenene gore eger iyi bir sofor olacagim, hiz limitlerine uyacagim derseniz yandiniz cunku iste o zaman kazaya sebep olabilirsiniz. Yani hiz limitlerine uymak tehlikeli olabilir. Yayanin ikinci planda kaldigi Avrupa ulkelerinden biri de yine burasi. Sehir merkezindeki isiklar ve bir kaç yaya yolu disinda pek de fazla yaya yolu ile karsilasmazsiniz. Kavsaklarin buyuk bir cogunlugu gobek sistemi ile cozulmus olup, tam gobek baslangicinda kaldirimin alçaldigi kisimlardan, eger gelen bir araç yoksa karsidan karsiya geçebilirsiniz cunku bunlarin hicbiri yaya yolu olarak belirlenmis degil, yani araç oncelikli.

Ulkede cok kisinin hayatini kaybetmesine sebep olan trafik kazalarina karsi yapilan bir cok yayin var, ozellikle tam bir film izlerken ya da bir komedi progragramina gulumserken birden reklamlarin arasina film karesi gibi ama daha gerçekci, kaza aninda bir ailenin drami karsiniza cikabiliyor, gerisinde, alkollu araba kullanmayiniz ve cep telefonundan uzak durunuz araba kullanirken gibi sloganlar geliyor. Bu uzun bir sure durup dusunmenize sebep oluyor. Yine de bir kisim halkin bu durumu ciddiye aldigi ve daha dikkatli oldugu, Cuma gunleri yani; is cikisi bir barda demlenmeden eve donmenin pek mumkun olmadigi haftanin bu gunu, sabah ve aksam trafigi diger gunlere gore daha tenha olup bir çok kisi arabasini almadan ise gider.

Ornegin, Portekiz’de biraz daha farkli bir sistem vardir. Iyi araba kullanamadiklari ile unludurler, alkollu kullanan coktur, kaza deseniz sik sik olur ama genelde kurallara uyarlar ve cok sakindirler. Araba kullanmanin ogrenilebilecegi rahat yerlerdendir. Bir de yayaya saygi cok on plandadir. Ayaginizi yaya yolunun ucuna degdirdiginiz an herkes durur. Suruculuk okullarinda verilen egitimde yayanin onceligi cok vurgulanir, hatta cok yavas onceden frene basacaksiniz ki yayayi urkutmeyeceksiniz diye de bir guzel tembihlerler.

Bir çok ulkede oldgugu gibi her iki ulkede de ehliyet sinavi iki asamali, oldukça komplike ve ne kadar zor geçirirsek o kadar iyi mantigi ile yapiliyor. Maalesef Turkiye’de oldukça kolay bu islemler, hatta satin bile alabiliyorsunuz ehliyetinizi, sinavda biraz yurut arabayi yetiyor. Son duyduklarima gore bu degisim surecine girmis, umarim daha faydali olur tum ulkeye…

0 comments: